Drenajul limfatic manual reprezintă modul prin care este pusă în mișcare limfa. Funcția sistemului limfatic este de a transporta substanțele nutritive și de a acumula reziduurile din corp, acestea din urmă fiind eliminate prin ganglionii limfatici în circulația limfatică.
Spre deosebire de circulația venoasă, circulația limfatică funcționează fără a fi pompată. Contracțiile mușchilor netezi care sunt situați în pereții canalelor limfatice, favorizează revărsarea finală a limfei în circulația venoasă. Din această cauză ea nu se scurge la fel de ușor și rapid ca sângele. O activitate fizică nu poate decât să amelioreze circulația limfei și deci eliminarea substanțelor nocive.
De multe ori se întâmplă ca ganglionii limfatici să fie blocați, sau în cazul persoanelor a căror activitate fizică este redusă, circulația limfei să fie încetinită. Astfel, substanțele nutritive nu mai sunt transportate, la fel și toxinele nu sunt colectate și eliminate. Stresul, sedentarismul și o alimentație necorespunzătoare contribuie la stagnarea limfei, acumularea tensiunii și reziduurilor.
În timpul ședinței de masaj limfatic se aplică presiuni ușoare în zona pompelor de ganglioni limfatici, favorizând eliminarea fluidelor și toxinelor acumulate. Masajul limfatic este indicat a fi efectuat 1-2 ori pe săptămână cu zile pauză între ședințe, astfel lăsând organismul să acționeze. De obicei efectele drenajului limfatic sunt vizibil după o ședință, persoana simțindu-se mai „ușoară”.