Fă-ți o rezervare Meniu
Semne care indica prezenta problemelor hormonale tiroidiene (hipertiroidism și hipotiroidism)

Semne care indica prezenta problemelor hormonale tiroidiene (hipertiroidism și hipotiroidism)

Funcția principală a glandei tiroide este de a secreta hormoni tiroidieni , responsabili pentru controlul metabolismul corpului tău . Cei doi hormoni tiroidieni principali T3 ( triiodotironina ) și   T4( tiroxina ) sunt hormoni tiroidieni implicați în reglarea multor funcții ale corpului , cum ar fi ritmul cardiac , metabolismul și digestia .

În caz de hipertiroidism este secretat prea mult hormon tiroidian, iar în hipotiroidism se secreta prea putin .

Unii cercetători estimează că până la 50% din cazurile de depresie pot fi cauzate de o condiție tiroida nediagnosticată.

Din moment ce fiecare țesut din organism are receptori pentru hormoni tiroidieni, disfuncția tiroidiană poate duce la o varietate de simptome. Cauza funcției tiroidiene scăzute are mulți factori și nu este întotdeauna o problemă a glandei tiroide în sine.

În cazul în care vă confruntați cu exces de greutate sau cu oboseala, ar trebui sa consultați un medic de specialitate.

Semne care indica prezenta problemelor hormonale tiroidiene (hipertiroidism și hipotiroidism) 

1. Modificări ale stării de spirit

Disfuncționalitatea tiroidei poate avea un impact asupra stării de spirit a unei persoane . Cei cu hipotiroidism pot prezenta oboseala sau depresie, iar în cazul hipertiroidismului persoana în cauză se confruntă cu  sentimente de anxietate , neliniște , nervozitate , iritabilitate. Aceste mici modificări pot fi confundate deseori cu stresul, de aceea nu este luat în seama.

2. Constipația

Dacă cineva suferă de constipație cronică , acesta poate fi un semn de hipotiroidism . Dereglarea hormonilor determina o digestie mult încetinită. Pe de altă parte , cei cu hipertiroidism vor avea un tranzit intestinal mult accelerat .

3. Modificări ale calității somnului

Hipotiroidismul face o persoană să se manifeste mai lent și acest lucru este valabil mai ales dimineața . Trezirea de dimineața este dificilă pentru toată lumea, dar în cazul în care aceasta problemă este zilnică, ar trebui efectuata o investigație mai amănunțită.

În cazul hipertiroidismului, persoanele în cauză va adormii foarte greu și se va confrunta cu insomnii . Acest lucru se datorează interacțiunii pe care o are asupra sistemului nervos .

4. Căderea părului / piele uscată

Căderea părului și pielea uscată poate fi un semn de atât în cazul hipotiroidismului cât și în cazul hipertiroidismului . Tiroida controlează transpirația, creștere părului , iar atunci când balanța hormonală nu este în echilibru , pielea și parul nostru suferă mofificări.

5. Greutate oscilatorie

Acesta este un alt simptom care este la capetele opuse ale spectrului în ​​cazul afecțiunilor tiroidiene . Cei cu hipotiroidism vor câștiga în greutate și este mai dificil să scadă în greutate, iar cei cu hipertiroidism vor pierde în greutate inexplicabil . Aceasta se datorează faptului că tiroida controlează metabolismul . Hipertiroidismul este egal cu un metabolism mai rapid, iar hipotiroidismul este egal cu un metabolism mai lent .

6. Scăderea libidoului

Hipotiroidismul poate fi cauza pentru interesul sexual scăzut la femei . Exista studii publicate pe evaluare frecvenței de bolilor tiroidiene la femeile cu probleme de disfuncție sexuala care demonstrează acest lucru .

7. Contracturi sau dureri musculare

Un simptom al hipotiroidismului este apariția durerilor musculare sau a crampelor. Acestea nu sunt dureri asociate cu o ședința de antrenament fizic sau un accident minor, ci sunt dureri ce nu pot fi explicate . Toate acestea au de-a face cu relația dintre tiroida și sistemul nervos . Lipsa de hormon tiroidian poate provoca leziuni ale sistemului nervos , care pot duce la dureri musculare .

8. Afecțiuni cardiovasculare

Cei cu hipertiroidie pot prezenta tahicardie. Cu alte cuvinte , se poate să fie de relaxați , dar inima să bată  ca și cum am fii la  un maraton . Este opusul celor cei cu hipotiroidism, la care frecvența cardiaca va fi mai redusă.

9. Minte încețoșată

Cei care suferă de hipertiroidism au un deficit de concentrare, iar cei cu hipotiroidism uita foarte ușor.  Acest lucru tot are de a face cu cantitatea de hormon tiroidian și legătura cu creierul .

10. Hipertensiune

Cei cu stadii incipiente de hipotiroidism pot manifesta episoade de hipertensiune .Daca este lăsată netratată , tensiunea arterială poate crește la un nivel periculos de mare .

Oricare dintre aceste simptome ar putea fi cauza unei  funcționări necorespunzătoare  a glandei tiroide . Consultați un specialist  dacă simțiți ca ceva este în neregulă cu tiroida .

 

 

Share

Fă-ți o rezervare acum!