Fă-ți o rezervare Meniu

Obezitatea la copil – cauze secundare sau exces caloric?

11811468_855580464489312_2116168881276631619_nDr. Andreea Cozma, Medic Specialist Endocrinolog, relatează factorii care duc la apariția obezităţii la copil:

Obezitatea la copil a devenit o importantă problemă de sănătate publică, fiind în creștere în ultimele decenii. Este o afecțiune multi factorială, complexă, care se definește prin excesul de masă adipoasă, acesta realizându-se în trepte incluzând supraponderea, obezitatea moderată, severă sau morbidă.

În cazul copiilor determinarea excesului ponderal se determină prin raportarea greutății actuale la greutatea ideală pentru talie, vârstă şi sex. De asemenea, sunt utile și anumite măsurători clinice neinvazive cum sunt circumferința taliei și grosimea pliului cutanat, iar o determinare directă a țesutului adipos se poate face cu ajutorul DXA (absorbţiometria cu energie dublă a razelor X) fiind o examinare radiologică cu doză mică de iradiere, care permite măsurarea masei osoase, a masei de grăsime, cu un înalt grad de precizie.

Apariţia obezităţii presupune interacţiuni multiple între factori genetici, sociali, comportamentali, metabolici și celulari în urma cărora se produc modificări ale balanţei energetice. Trebuie luat+ în considerare factorul exogen care implică un aport nutrițional inadecvat, lipsa activității fizice împreună cu factorii socio economici ce duc la acumulare de țesut adipos încă din primii ani de viată și factorul endogen care include sistemele organismului care reglează și echilibrează metabolismul.

În copilărie, obezitatea poate apărea și în contextul unor afecțiuni complexe precum:
1. Boli endocrine – sindrom Cushing, hipotiroidism, sindromul overelor micropolichistice, hiperinsulinism, hipogonadism, afecțiuni hipotalamice;
2. Sindroame genetice:
– sindromul Prader-Willi – obezitate, hipotonie musculară, retard mental, statura mică;
– sindromul Bardet-Biedl – obezitate, hipogonadism, retinopatie pigmentară, polidactilie, retard mental;
– sindromul Alstrom – cardiomiopatie, defecte senzoriale, dislipidemie, diabet, obezitate;
– sindromul Cohen – obezitate, retard mental, facies caracteristic.

În ultima perioadă s-au descoperit și mutațiile unor gene ca leptina, POMC, orexinele, neuropeptidul Y, MSH și receptorul acestuia ca fiind responsabile de un anumit procent al cazurilor de obezitate.
De asemenea studiile au arătat că subnutriția mamei în primele 2 trimestre de sarcină, diabetul zaharat la mamă, pot creşte prevalenţa obezității.
Cu toate aceste cauze secundare de obezitate enumerate mai sus, obezitatea de aport rămâne totuși cea mai frecventa cauză, astfel crearea unor obiceiuri alimentare sănătoase de timpuriu este cea mai eficientă metodă de păstrare a stării de sănătate pe termen lung.

Sunt necesare o serie de investigații suplimentare care să poată diferenția obezitatea simplă de cea secundară altor afecțiuni, astfel se va putea decurge la tratamentul potrivit al obezității.

Indiferent de cauza obezității, este esențial stabilirea unui stil de viata și nutriție adecvat, a conduitei terapeutice în vederea prevenirii complicațiilor dintre care amintim: rezistenţa la insulină sau diabetul zaharat, afecţiuni cutanate (vergeturile cutanate, eritroza facială în special la obezii din prima copilărie, tegumente cu aspect mai uscat, acnee, acanthosis nigricans -semn pentru DZ tip 2), complicațiile cardio-vasculare, hipertensiunea arterială, dislipidemice, pulmonare, oncologice, sindromul de apnee în somn și nu în ultimul rând a mortalității.

Managementul unui pacient obez include un aport caloric adecvat, activitate fizică, consiliere psihologică, tratamentul bolii, iar în cazul obezității severe se apelează la metodele chirurgicale bariatrice.
Pentru un rezultat favorabil a tuturor metodelor de tratament disponibile la momentul actual este obligatorie implicarea familiei, chiar stabilirea și integrarea în anumite programe speciale de scădere în greutate.

Share

Fă-ți o rezervare acum!